Stal Jura

Paarden

Paarden spelen een grote rol in mijn leven. Er kwam een droom voor mij uit toen in 2007 de mogelijkheid kwam om ze aan huis te houden op de Veluwe. Inmiddels zoveel jaren verder wil ik niets anders meer dan de paarden aan huis, om ze elke dag bij me te hebben en te verzorgen. Ook mijn 2 dochtertjes (2011 en 2014) rijden pony.

Door de jaren heen is de samenstelling van de paarden natuurlijk wel wat veranderd, aangezien er ook pensionpaarden staan en vroeger weleens paarden voor revalidatie, vakantie of training. Hieronder lees je welke paarden hier tegenwoordig wonen en paarden die er in het verleden bij geweest zijn.

Corento

Corento (v. Sorento), oftewel Amstelvreugd’s Corento is mijn ‘once in a lifetime’ paard. Deze grote ruin van 1.85m is al vanaf 2011 bij me, toen was hij 4 jaar. Samen hebben we zoveel meegemaakt, we hebben jonge paarden competities gereden met prachtige resultaten, hij eindigde altijd bij de beste drie en mocht dan overgereden worden door  de gastruiter.

We hebben een pavo cup selectie gewonnen, in de Subli cup finale gereden waar we vierde werden van Nederland tussen de professionele ruiters, vele wedstrijden gewonnen in de basis, en sinds november 2019 zijn we Prix st. George gestart, heerlijk rijden met een mooie jas! Dit bijzondere paard heeft me zoveel gebracht, meer dan ik ooit heb durven dromen. Hij is heel speciaal, een angsthaas maar met een super lief karakter.

Faraon

Faraon is een echte Spaanse kerel, een PRE dus. Sinds december 2018 is hij bij me. Faraon is in januari 2012 geboren in Spanje en sinds zijn vierde woont hij in Nederland. Wat een ontzettend leuk paard is dit, met zijn 1.60m een stukje kleiner dan Corento, maar het is een barok type dus mooi rond met een dikke nek. Hij is totaal anders dan Corento, lekker ondeugend op z’n tijd, maar ook met een enorme will to please.

Wyoming

Wyoming (officieel Wamonda), v. Montecristo x Welt Hitt, 1.72m, geboren 2003, heb ik al vanaf dat ze jaarling was, ik heb haar zelf zadelmak gemaakt. Helaas heeft ze de ziekte alopecia ariata, waardoor de haren van haar staart en manen (en ook plekken op haar vacht) uitvallen. Met Wyoming heb ik ook een veulen gefokt, Florida’s Foxfire v. United uit 2010.

Misty en Daisy

Misty is onze Welsh pony van 30 jaar oud (geboren 1990), ze is fantastisch voor de kinderen en staat overdag buiten met Corento en Daisy.

Andere paarden

Florida’s Foxfire
Foxie (United x Montecristo) heb ik zelf gefokt, ik heb hem geboren zien worden en hij was alles waar ik van droomde; een hengst met 4 witte voeten en een bles. Hij groeide op tot een prachtig groot paard (1.80m), maar helaas was hij onder het zadel geen match met mij. Met de buurman startte hij in de Z1 en toen heb ik hem verkocht, wat helaas in eerste instantie niet zo goed uitpakte. Hij is toen in de handel terecht gekomen maar is toevallig terecht gekomen bij iemand die ik al kende en enorm gek met hem is, hij staat bij haar ook lekker aan huis en ik ben blij dat hij alsnog zo’n geweldig plekje heeft gevonden.

Cicero
Cicero is een  United x Weijden ruin uit 2007. Ik kreeg hem toen hij een 3 jarige (nog) hengst was, en heb hem 6 jaar gehad. Wat een ontzettend leuk en lief paard, hij deed alles zo makkelijk en was ontzettend leuk om te rijden. Maar hij was ook ontzettend bang, uiteindelijk heb ik hem verkocht omdat ik niet genoeg tijd had om hem overal mee naar toe te nemen en over zijn angst heen te helpen. Gelukkig heeft hij een hele leuke eigenaresse gevonden en hij doet het heel goed, inmiddels starten ze Z1 dressuur.

Arissa
Arissa (v. Tuschinski) heb ik 5,5 jaar gereden voor de fokkers. We hebben Z1 gereden zodat zij een predikaat heeft gekregen voor de fokkerij. Een pittige merrie met veel talent, inmiddels heeft Arissa al heel wat kinderen op de wereld gezet.

 

In memoriam

Crescendo
Cres is geboren in 1997 (v. Celano) en was ingeruild vanuit Duitsland bij een handelaar, hij had toen nog niet eens een naam. Cres is niet van mij maar is altijd bij me geweest. Hij heeft moeten vechten voor zijn leven, vanwege een verwaarloosde castratiewond die in zijn buik veel schade heeft aangericht. Mede daardoor is hij nooit in de sport uitgebracht. Hij staat nog steeds van zijn pension te genieten en loopt altijd in de wei samen met Faraon.

 

Pien
Razinda, roepnaam Pien, was mijn zelf gefokte merrie uit 1998. Haar moeder is mijn eerste paard Jurita (Purioso) en haar vader Kroonjuweel (Belisar x Roemer). Met Pien heb had een speciale band, ze lag als veulen al op mijn schoot, ik heb haar elke dag bij me gehad, en zelf zadelmak gemaakt. We hebben t/m M1 dressuur gereden. Pien is in januari 2018 overleden aan koliek. Ze zou dat jaar 20 zijn geworden, en ik had gehoopt dat ze nog minimaal 10 jaar bij me was gebleven…

Jurita
Jur was mijn eerste paard (v. Purioso, geboren 1991) en samen hebben we veel meegemaakt, we hebben Z1 gereden en haar laatste jaren heeft ze samen met Pien en Wyoming in de wei gelopen hier thuis. Ze is aan koliek overleden toen ze 18 jaar was.

Wally (Waleva)
Wally was een grote, forse en heel lieve merrie, van rond de 1.75m, v. Redford x Ahorn. Ze is geboren in 2003, bij fokkers en tevens vrienden. Als vierjarige kreeg ik Wally te rijden en na een paar maanden heb ik haar gekregen. Ik heb veel plezier met haar beleefd en toen we net M2 reden kreeg ze een blessure, na een paar jaar bleek dat ze niet meer terug de sport in kon. Januari 2018 is Wally onverwachts overleden…

Orinoco Flow
Orri (v. Havidoff) was nog een jong paard toen ik hem ging rijden voor een vriendin, hij is toen verhuisd naar de boerderij waar ik mijn paarden had staan. Ik had zo’n goede klik met hem dat we binnen 1,5 jaar Z1 reden. Daarna is hij verkocht naar Amerika. Na een paar jaar vond ik hem online en ben ik in contact gekomen met zijn nieuwe eigenaren. Daarna zijn we 2x bij ze geweest in Ohio en zij een keer bij ons. Orri is overleden op 28 mei 2019.

De honden
En natuurlijk onze Spaanse honden Nogi en Cuento!
(foto’s volgen nog)