Kür op muziek

Sinds 2005 maak ik küren op muziek tot en met Grand Prix niveau. Ik vind het belangrijk dat een kür een verhaal vertelt, met een spanningsopbouw en -afbouw en accentueringen. De kür moet daardoor precies gereden worden doordat iedere overgang of oefening geaccentueerd is, maar dit is naar mijn mening wat een kür rijden zo leuk maakt. Ik probeer me verder te onderscheiden door veel service te bieden, veel te overleggen en competitief geprijsd te zijn. 

logo_freestyles

Werkwijze

De eerste stap is het maken van een proef, waarmee ik eventueel kan helpen en rekening hou met de sterke en zwakke punten van het paard, favoriete plaatsen van de oefeningen in de baan, volgorde van de gangen, etc. Daarna zal de proef gefilmd worden. Bij voorkeur is de plaats van het filmen bij C en het paard moet goed worden gevolgd met de camera, groot in beeld houden en zo vloeiend mogelijk. Het werkt ook fijn als het paard op de video witte beschermers draagt, zeker als er in een donkere bak wordt gefilmd. Ook zal er getimed moeten worden, de tijd van de proef moet kloppen. Het opnemen van de tijd gebeurt van begingroet tot eindgroet. Als alles klopt kan de proef worden verstuurd, bij voorkeur digitaal, via wetransfer of uploaden op een site zoals YouTube.

Dan wordt de muziek uitgezocht. Misschien heb je al een favoriet thema of misschien zelfs specifieke nummers gevonden, of laat je de muziekkeuze aan mij over. Ik ga in elk geval op zoek naar passende muziek en zorg dat het tempo precies aansluit bij de gangen van het paard, het tempo van de muziek wordt dus bijna altijd aangepast. Veel paarden hebben geen constant tempo en versnellen of vertragen in sommige oefeningen, in dit geval hou ik een gemiddeld tempo aan of pas het aan in sommige stukken. Iedere oefening en/of lijn wordt geaccentueerd en er wordt een ‘verhaal’ van de proef gemaakt door middel van bijvoorbeeld rustige stukken in de muziek die opgebouwd worden naar hoogtepunten.

Wanneer de kür klaar is stuur ik het bestand (geluid en/of video) digitaal op en kun je dit bekijken en luisteren. Als je tevreden bent, wordt de kür via de post opgestuurd of je kunt het ophalen. Je ontvangt 3 cd’s (1 cd om in de training te gebruiken en 2 cd’s voor op concours) en de kür op een USB stick. De factuur wordt per email opgestuurd. Het hele proces van het maken van de kür duurt enkele weken, afhankelijk van de drukte.