Werkwijze

De eerste stap is het maken van een proef. Dit kunt u zelf doen maar ik kan ook een proef voor u schrijven, waarbij ik rekening houd met de sterke en zwakke punten van uw paard, favoriete plaatsen van de oefeningen in de baan, volgorde, etc. Daarna zal de proef gefilmd worden. Bij voorkeur vanaf de C en het paard moet goed worden gevolgd met de camera, groot in beeld houden en zo vloeiend mogelijk. Het werkt ook fijn als het paard op de video witte beschermers draagt, zeker als er in een donkere bak wordt gefilmd. Ook zal er getimed moeten worden, de tijd van de proef moet kloppen. Het opnemen van de tijd gebeurt van begingroet tot eindgroet. Als alles klopt kan de proef worden verstuurd, bij voorkeur digitaal.

Dan wordt de muziek uitgezocht. Misschien heeft u al een favoriet thema of misschien zelfs specifieke nummers waar u op wilt rijden, of laat u de muziekkeuze aan mij over. Ik ga in elk geval op zoek naar passende muziek en zorg dat het tempo precies aansluit bij de gangen van het paard, met behulp van een metronoom en het aanpassen van het tempo doe ik in een programma. Veel paarden hebben geen constant tempo en versnellen of vertragen in sommige oefeningen, in dit geval hou ik een gemiddeld tempo aan of pas het aan in sommige stukken. Iedere oefening en/of lijn wordt geaccentueerd en er wordt een ‘verhaal’ van de proef gemaakt door middel van bijvoorbeeld rustige stukken in de muziek die opgebouwd worden naar hoogtepunten.

Wanneer de kür klaar is stuur ik het digitaal op en kunt u bekijken en luisteren of u tevreden bent. Als dat zo is, wordt de kür via de post opgestuurd. U ontvangt 3 cd’s, een cd om in de training te gebruiken en 2 cd’s voor op concours, en de kür op een USB stick. De factuur wordt per email opgestuurd. Het hele proces van het maken van de kür duurt enkele weken, afhankelijk van de drukte. Voor het oefenen van een kür op muziek kunt u eventueel ook bij mij terecht, de buitenbak van 20 x 60 is uitgerust met speakers.